Ayurvedisch dieet voor gewichtsverlies – is het effectief genoeg?

Als u op zoek bent naar een natuurlijke en holistische benadering van gewichtsverlies, is Ayurveda misschien het overwegen waard.

Afgeleid van de oude Indiase geneeskunde, vertaalt de term Ayurveda zich naar “de wetenschap van het leven” en benadrukt het evenwicht en de harmonie tussen geest, lichaam en ziel.

Ayurveda pleit ervoor om het lichaam te voeden met volledig, natuurlijk voedsel en om levensstijlgewoonten op te nemen die gericht zijn op algehele gezondheid en welzijn.

Een ayurvedisch dieet voor gewichtsverlies kan u helpen uw doelstellingen voor gewichtsverlies duurzaam en holistisch te bereiken. Het richt zich erop uw lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen om optimaal te functioneren, de spijsvertering en stofwisseling te verbeteren en gezonde gewoonten te ontwikkelen die gewichtsverlies bevorderen.

Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek is dat de effecten van een ayurvedisch dieet op gewichtsverlies ondersteunt, kan men proberen referenties uit het ayurvedisch dieet te gebruiken om enkele voordelen op het gebied van gewichtsverlies te behalen.

Ayurveda voor gewichtsverlies – een overzicht

Eten volgens uw dominante constitutietype of dosha is essentieel bij het volgen van een ayurvedisch dieet. Ayurveda, een oud Indiaas gezondheidssysteem, is gebaseerd op het idee dat het universum uit vijf elementen bestaat: ruimte, lucht, vuur, water en aarde.

Deze elementen creëren op hun beurt drie hoofddosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Vata bestaat uit ruimte en lucht, pitta uit vuur en water en Kapha uit water en aarde.

Overmatige gewichtstoename is meestal het gevolg van een disbalans in de Kapha dosha. Om Kapha in ons lichaam te verminderen door onze eet- en levensstijlkeuzes, moet men extra lichaamsvet verwijderen.

Een menselijk lichaam heeft Kapha nodig voor immuniteit, kracht, stabiliteit en verdediging, maar te veel Kapha kan snel leiden tot gewichtstoename.

Voordelen van een ayurvedisch dieet voor gewichtsverlies

Bevordert de volledige voedselconsumptie

Het ayurvedische dieet stimuleert de inname van hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, ontbijtgranen en peulvruchten, met specifieke aanbevelingen voor elke dosha.

Deze voedingsmiddelen bevatten een schat aan essentiële voedingsstoffen die uw gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren. Bovendien zijn bewerkte voedingsmiddelen, die vaak de noodzakelijke vezels, vitamines en mineralen missen, niet opgenomen in het dieet.

Studies hebben aangetoond dat het eten van meer bewerkte voedingsmiddelen een risico kan vormen voor het ontwikkelen van hartaandoeningen, kanker en zelfs een eventueel dieet. Daarom kan het volgen van het ayurvedische dieet u helpen beschermen tegen chronische ziekten en uw algehele gezondheid ondersteunen.

Moedigt bewust eten aan

Volgens de principes van Ayurveda is bewust eten essentieel om afgestemd te zijn op iemands honger- en verzadigingssignalen, wat kan bijdragen aan het nemen van betere beslissingen als het om eten gaat.

Bovendien raadt Ayurveda aan dat mensen alleen eten tot ze voor ongeveer 80% verzadigd zijn, wat een nuttig hulpmiddel kan zijn bij het bereiken van gewichtsverlies.

Mindfulness beoefenen houdt in dat je je scherp bewust bent van je mentale toestand. Verder, Onderzoek heeft aangegeven dat bewust eten zelfdiscipline kan versterken en een gezonde houding ten opzichte van voedsel kan ontwikkelen.

Bevat gezonde vetten

Al duizenden jaren richt Ayurveda zich op het gebruik van vetten als drager van kruiden en specerijen, waardoor ze een gezond onderdeel vormen van een uitgebalanceerd dieet. Het staat bekend als Anupan.

De ayurvedische principes omvatten het gebruik van ghee, sesamolie, kokosmelk en koemelk, omdat ze de kruiden en remedies dieper in specifieke lichaamsweefsels kunnen brengen.

Taila (medicinale olie) en Ghrita (medicinale ghee) zijn twee veel voorkomende soorten van deze vetformuleringen. Ayurveda-experts beweren dat Anupaan helpt bij het verbeteren van het anabolisme, de kracht, de vitaliteit en de teint van het lichaam.

Het gebruik van gezonde vetten om af te vallen is geen geheim. Meerdere studeert Laat zien hoe belangrijk het is om gezonde vetten te consumeren in een afslankdieet.

Stressvermindering

Onderzoek heeft aangetoond dat de ayurvedische levensstijl de nadruk legt op het verminderen van stress en het creëren van balans in het lichaam, wat helpt bij het afvallen. Dat komt omdat stress vaak leidt tot overmatig eten of het consumeren van ongezond voedsel.

Volgens Ayurveda, Vata, Pitta en Kapha beheersen de drie dosha’s de stress van ons lichaam. Deze dosha’s bepalen in belangrijke mate de balans tussen positieve en negatieve stress in het lichaam.

Ayurveda stelt dat veel mensen een combinatie van twee dosha’s in hun fysieke structuur bezitten, zoals Vata-Pitta, Pitta-Kapha en Vata-Kapha. Deze dosha’s kunnen mogelijk iemands algehele mentale welzijn beïnvloeden.

Eetprincipes volgens Ayurveda

Eet volgens uw lichaamstype (Dosha)

Ayurveda stelt dat de drie dosha’s worden geassocieerd met specifieke fysieke en emotionele kenmerken. Bepaalde voedingsmiddelen en voedingsgewoonten ondersteunen op natuurlijke wijze elke dosha. Bewust eten is essentieel om het evenwicht te bewaren.

Eet vers

Ayurveda benadrukt het belang van het eten van verse maaltijden die licht verteerbaar zijn. Het ontmoedigt de consumptie van bewerkte of verpakte voedingsmiddelen, omdat deze meestal een laag gehalte aan voedingsstoffen hebben en een uitdaging kunnen zijn voor het spijsverteringsstelsel om te verwerken. Bovendien is het essentieel om ervoor te zorgen dat een individu de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt via voedsel.

Eet in een rustige, ontspannen omgeving

Volgens Ayurveda is eten in een rustige en vredige omgeving absoluut noodzakelijk, omdat stress en haast kunnen leiden tot indigestie en andere spijsverteringsproblemen.

Eet met regelmatige tussenpozen

Volgens Ayurveda moet men de hele dag door regelmatig eten om de spijsvertering te optimaliseren en een constant energieniveau te behouden. Het zorgt er echter voor dat men pas voedsel consumeert nadat de vorige maaltijd goed is verteerd.

Eet volgens de seizoenen

Ayurveda raadt aan om seizoensproducten te consumeren, omdat ze voedzamer en gemakkelijker te verteren zijn. Dit kan helpen de balans van dosha’s te behouden en de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren.

Tips voor het volgen van een gezond ayurvedisch dieet

Consumeer specifieke maaltijden op een dag

Ayurveda raadt aan om voedsel te eten dat gemakkelijk te verteren is met behulp van onze maagenzymen om een ​​gezond metabolisme te behouden.

Een ayurvedische gewichtsverminderingsbehandeling stelt voor om elke dag gezonde, licht verteerbare maaltijden te eten zonder tussendoortjes. Het betekent dat men alleen ontbijt, lunch, avondsnacks en diner mag eten.

Dit ayurvedische voedingsplan helpt de spijsvertering te bevorderen en houdt de stofwisseling in goede conditie.

Eet een Kapha-pacificerend dieet

Het ayurvedische plan voor gewichtsverlies bevat een Kapha-pacificerend dieet om een ​​teveel aan Kapha in het lichaam te verminderen en het tegelijkertijd ten goede te transformeren. Dit dieet omvat het consumeren van grove, verwarmde, droge en licht verteerbare maaltijden.

Volg gezonde slaappatronen

Ayurveda legt de nadruk op gezonde slaappatronen voor effectief gewichtsverlies. Een gezond slaappatroon is essentieel voor de gezondheid en het totale gewicht. Studies hebben aangetoond dat mensen met slapeloosheid meer lichaamsvet hebben dan mensen met een regelmatig slaapritme. Daarom is het essentieel om een ​​geschikt slaapschema aan te houden om het risico op gezondheidsproblemen en gewichtsproblemen te verminderen.

Nip aan thee of heet water

Ayurveda raadt aan om ‘s ochtends bij het ontwaken een paar slokjes heet water te nemen om gifstoffen te helpen oplossen die zich in het lichaam hebben opgehoopt als gevolg van slechte voeding, luchtverontreiniging en andere externe bronnen. Deze gifstoffen, die plakkerig zijn, worden gemakkelijker afgebroken wanneer u heet water consumeert.

Oefen regelmatig

Volgens Ayurveda is het van cruciaal belang om je hectische schema te plannen met tijd voor lichaamsbeweging. Degenen die regelmatig trainen, hebben over het algemeen een betere stofwisseling en zijn succesvoller in het verbranden van overtollig lichaamsvet.

U kunt activiteiten doen zoals hardlopen, zwemmen, wandelen of elke andere fysieke activiteit waarbij uw hele lichaam betrokken is. De beste tijd om deze activiteiten te doen is vroeg in de ochtend wanneer het lichaam net weer in de versnelling begint te komen.

De HealthifyMe-notitie

Het ayurvedische afslankdieet richt zich op het leiden van een gezonde levensstijl. Deze oude praktijk bestaat al vele jaren, maar moderne wetenschap en onderzoek hebben niet genoeg bewijs om de effectiviteit ervan te ondersteunen. Desalniettemin kan het effectiever worden gemaakt door enkele aanpassingen aan te brengen en op onderzoek gebaseerde benaderingen op te nemen.

Een ayurvedisch referentiedieet voor gewichtsverlies

Het begrijpen van uw unieke lichaamstype en constitutie is essentieel om een ​​effectief ayurvedisch dieetplan voor gewichtsverlies te creëren. Het zal u helpen bepalen welke voedingsmiddelen en kruiden u het beste in uw dieet kunt opnemen. Hele, voedzame voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn, moeten een prioriteit zijn, omdat ze een gezonde stofwisseling ondersteunen. Bovendien is het van vitaal belang om gehydrateerd te blijven en lichaamsbeweging onderdeel te maken van uw routine. Ten slotte moet men bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen vermijden die niet geschikt zijn voor uw constitutie.

Hieronder vindt u een ayurvedisch dieetplan dat zich richt op gewichtsverlies.

Ontbijt

Begin uw dag voor het ontbijt met het drinken van heet water of gemberthee met honing of vers citroensap op een lege maag, gevolgd door appels, peren of bessen.

Lunch

Verdeel uw maaltijd voor de lunch in drie porties. Eet eerst veel groenten met weinig of geen zetmeel, zoals spinazie, broccoli, enz. Het volgende deel zijn granen met energiebevorderende eigenschappen, zoals zilvervliesrijst. Tot slot een grote hoeveelheid eiwit, zoals linzen.

Avond hapjes

Vervang als avondsnack vette snacks door pompoen- of zonnebloempitten en gedroogd fruit zoals amandelen en rozijnen.

Diner en desserts

Eet een groentesoep gemaakt met kurkuma, fenegriek en peper voor het avondeten. Je kunt het dessert balanceren met kruiden, zoals saffraan of kaneel, en een kopje magere melk.

De HealthifyMe-notitie

Het volgen van deze richtlijnen kan een uitgebalanceerd, adequaat dieetplan creëren dat bijdraagt ​​aan gewichtsverlies. Men kan dit bereiken door uitgebalanceerde voeding te bieden, portiecontrole en metabolisme te bevorderen, de spijsvertering te verbeteren en stress te verminderen.

Afvallen als een pro

Voordat u begint met een ayurvedisch dieet om gewicht te verliezen, is het een goed idee om een ​​voedingsdeskundige of gezondheidsdeskundige te raadplegen. Het zorgt ervoor dat het dieet is afgestemd op uw individuele behoeften en doelen en geeft advies over portiegroottes en voedselkeuzes.

Een HealthifyMe-voedingsdeskundige kan u ook helpen uw voortgang te volgen om ervoor te zorgen dat het dieet werkt en u helpen de complexe ayurvedische aanbevelingen te begrijpen. Maar het belangrijkste is dat ze ondersteuning en aanmoediging kunnen bieden om u gemotiveerd en op schema te houden om uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken.

Conclusie

Een ayurvedisch dieet voor gewichtsverlies is een uitstekende holistische benadering voor mensen die een gezond gewicht willen bereiken en behouden.

Hele, voedselrijke voedingsmiddelen zijn een integraal onderdeel van dit dieet, omdat ze helpen de stofwisseling te stimuleren, de spijsvertering te verbeteren en stress te verminderen. Men kan het ayurvedische dieet echter veranderen om er een holistisch en op onderzoek gebaseerd dieet van te maken, effectief voor gewichtsverlies.

Door vast te houden aan de basisprincipes van een ayurvedisch dieet en door onderzoek ondersteunde eetplannen, kunnen individuen effectief afvallen en tegelijkertijd hun algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Dus als je gewicht wilt verliezen met een holistische benadering, neem dan contact op met experts van HealthifyMe en begin vandaag nog aan je reis om af te vallen.

De onderzoeksbronnen

1. Srour B, Fezeu LK, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, Andrianasolo RM, Chazelas E, Deschasaux M, Hercberg S, Galan P, Monteiro CA, Julia C, Touvier M. Ultraverwerkte voedselinname en risico van hart- en vaatziekten: prospectieve cohortstudie (NutriNet-Santé). BMJ. 2019 mei 29;365:l1451. doi: 10.1136/bmj.l1451. PMID: 31142457; PMCID: PMC6538975.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31142457/

2. Kristeller JL, Jordan KD. Mindful eten: verbinding maken met het wijze zelf, het spirituele zelf. Front Psychol. 14 augustus 2018;9:1271. doi: 10.3389/fpsyg.2018.01271. PMID: 30154740; PMCID: PMC6102380.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30154740/

3.Liu AG, Ford NA, Hu FB, Zelman KM, Mozaffarian D, Kris-Etherton PM. Een gezonde benadering van voedingsvetten: de wetenschap begrijpen en actie ondernemen om verwarring bij de consument te verminderen. Nutr J. 30 augustus 2017;16(1):53. doi: 10.1186/s12937-017-0271-4. PMID: 28854932; PMCID: PMC5577766.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577766/

4. Arora D, Kumar M, Dubey SD, Baapat SK. Stressmanagement: aanwijzingen uit de ayurveda. An Sci Life. 2003 juli;23(1):8-15. PMID: 22557107; PMCID: PMC3330949.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330949/

5. Cooper CB, Neufeld EV, Dolezal BA, Martin JL. Slaaptekort en obesitas bij volwassenen: een kort verhalend overzicht. BMJ Open Sport Exerc Med. 4 okt 2018;4(1):e000392. doi: 10.1136/bmjsem-2018-000392. PMID: 30364557; PMCID: PMC6196958.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196958/

Download de Healthifyme-app

Leave a Comment