Is witbrood goed voor gewichtsverlies? Dingen om te weten – HealthifyMe

Er is overal brood en ze zijn er in alle soorten en maten. Hoe verschillend ze ook lijken, ze worden allemaal gemaakt van meel of een vochtige maaltijd die vervolgens door het deeg wordt verwerkt en gefermenteerd. Interessant is dat je sinds het begin van de beschaving melding maakt van brood.

Dus of het nu was toen Mozes zijn volk voedde te midden van calamiteiten of tijdens het Laatste Avondmaal, brood als voedsel werd synoniem met het goddelijke. Trouw aan zijn geschiedenis, smaakt het oprecht goddelijk.

De populaire soorten brood zijn wit, bruin, meergranen, zuurdesem, rogge en vele andere. Ze verschillen van elkaar in termen van voedingsstoffen, textuur en smaak.

Witbrood is de meest algemeen verkrijgbare variëteit in winkelformules. Het is ook een snelle oplossing voor al uw maaltijdbereidingen. Zo kan men snel een toost met eieren, een kom soep of een broodje ritselen. Men eet het als nietje en denkt niet na over de ingrediënten.

Moeten we witbrood eten? Het antwoord is een duidelijk nee.

Lees verder om meer te weten te komen over dit alomtegenwoordige hoofdbestanddeel.

Witbrood (Voedingswaarde)

Geraffineerd tarwemeel is het hoofdbestanddeel van witbrood. De zemelen en de kiem worden tijdens het raffineren verwijderd, waardoor alleen het zetmeelrijke endosperm overblijft.

De buitenste laag van tarwekorrels wordt zemelen genoemd. Het is rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Het centrum van het graan is de kiem. Het is rijk aan fytochemicaliën, goede vetten en vitamines.

Een graan verliest tijdens het raffinageproces vezels, eiwitten en vitamines. Aan de andere kant behoudt volkorenbrood de kiem en de zemelen. Vanuit smaakperspectief is witbrood zacht en smakelijk als het vezelige element wordt verwijderd. Hoewel het heerlijk is, heeft het echter voedingstekorten.

De GI-waarde van witbrood is 73, wat uitzonderlijk hoog is. In 100 g brood is slechts 2,7 g de vezelcomponent.

Enkele interessante feiten

 • Witbrood bevat meer zetmeel dan aardappel
 • Het bevat meer koolhydraten dan rijst
 • Het bevat iets minder suiker dan een cola
 • Het heeft iets minder vet dan kaas

Witbrood bevat enkelvoudige suikers. Ze breken gemakkelijk af in het lichaam. Binnen een paar uur na de spijsvertering kunnen ze een suikerstijging veroorzaken. Witbrood vult niet omdat het snel verteert. Je zou het als tussendoortje kunnen eten en dan te veel eten om je verzadigd te voelen.

vanaf USDAEen portie witbrood van 100 g bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Energie: 256 kcal
 • Eiwit: 9,3 g
 • Koolhydraten: 48,84
 • Vet: 3,49 g
 • Vezel: 2,3 g
 • Suiker: 6,98 g
 • Natrium: 465 mg

Het bijhouden van uw calorie-inname terwijl u witbrood of ander voedsel consumeert, is essentieel. Witbrood bevat 40 milligram calcium in de twee sneetjes, 1,4 milligram ijzer, 270 milligram natrium en sporen van sommige B-vitamines,

HealthifyMe is een baanbrekende app voor gezondheid en fitness. Het biedt geïndividualiseerde trainingsplannen met gecertificeerde fitnesscoaches en innovatieve maaltijdplannen gemaakt door een team van deskundige voedingsdeskundigen.

U kunt de app gebruiken om uw dagelijkse calorie-inname, gewichtsdoelen, trainingen, waterverbruik, slaappatroon, maaltijdlogboek en stappentelling bij te houden. Bekend als de meest uitstekende app in de categorie gepersonaliseerde voeding, kan het uw fitnessdoelen naar een nieuw niveau tillen.

De HealthifyMe-notitie

U kunt witbrood in minimale hoeveelheden consumeren terwijl u streeft naar gezond blijven en afvallen. De beste frequentie om het te consumeren is echter eens in de twee weken, en dat is slechts één toast. Als u echter diabetes heeft, vermijd dit dan helemaal.

Witbrood kan uw bloedglucosewaarden abnormaal doen stijgen. Het idee is om het met mate te eten, het te combineren met de juiste eiwitten en vezels en het vetgehalte onder controle te houden.

Is witbrood goed voor gewichtsverlies?

Hoewel een stuk witbrood je waarschijnlijk geen pijn doet, kan te veel eten ervoor zorgen dat je aankomt. Gewichtstoename vindt plaats door meer calorieën te consumeren dan het lichaam nodig heeft voor energie, ongeacht of men witbrood consumeert. Wanneer je te veel calorieën binnenkrijgt, slaat je lichaam het overschot op als vet.

vanaf studeertGewichtstoename gebeurt meestal geleidelijk en is het gevolg van veelvoorkomende voedingsfouten. Hoewel witbrood bijvoorbeeld misschien niet veel calorieën bevat, kan het wel hunkering veroorzaken, waardoor je gedurende de dag meer calorieën eet. Aan de andere kant helpen de vezels van volkorenbrood je om je langer vol te voelen door de beweging van voedsel door je spijsverteringsstelsel te vertragen. Het gebrek aan vezels van witbrood maakt het echter licht verteerbaar, wat de honger vergroot en gewichtstoename bevordert.

Als u witbrood eet, zorg er dan voor dat u het met mate consumeert (eens in de twee weken, een enkele portie) als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet om een ​​optimale voeding te behouden.

Manieren om brood op te nemen in uw dagelijkse voeding voor gewichtsverlies

Hoog vezelgehalte

Kies bij het winkelen voor brood met tussen de drie en vijf gram vezels per portie. De vulstofvezel helpt bij de meer moeiteloze beweging van de darmen door uw dikke darm. Het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en bevordert de vetverbranding. Doordat je langer een verzadigd gevoel hebt na het nuttigen van vezelrijk voedsel, eet je ‘s middags minder.

Tussen de regels door lezen, dwz voedseletiketten begrijpen, is vooral belangrijk bij het prioriteren van voeding. We kopen allemaal producten die voedingsrasters bevatten. De meesten van ons negeren ze echter omdat we voedsel generaliseren.

We denken allemaal dat alle soorten bruin brood veel gezonder zijn dan hun witte tegenhangers. Maar helaas is het niet helemaal waar. Hier wordt het begrijpen van de labels van het grootste belang. Beide bevatten grotendeels dezelfde ingrediënten. Ja, ook aan bruin brood wordt meestal een kleine hoeveelheid geraffineerd meel toegevoegd. Controleer de Ingrediëntenlijst voor waar het ligt (het nummer/positie) in de lijst.

Verminder uw suikerconsumptie

Aan brood is suiker toegevoegd, zoals fructose-glucosestroop, suiker, sucrose of suiker, in tegenstelling tot natuurlijke voedingsmiddelen die suikers bevatten.

volgens Onderzoek, terwijl toegevoegde snoepjes je honger onmiddellijk kunnen stillen, kunnen ze leiden tot suikerpieken. Zodra het suikergehalte daalt, heb je weer trek in koolhydraten. Dus als je suiker consumeert, verdeel het dan gelijkmatig over de dag.

Toegevoegde ingrediënten

Zoek naar extra gezonde componenten in het brood: zoek naar brood gemaakt met gierst en zaden terwijl je het koopt. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten en gezonde vetten, met name omega-3-vetzuren.

Hart-gezonde componenten genaamd omega-3-vetzuren verminderen ontstekingen die verband houden met obesitas. Gierst- en zadenbrood is meer verzadigend dan gewoon brood. Bovendien helpt hun lage glycemische index hen om de stijging van de bloedsuikerspiegel te verminderen.

Let bij het lezen van het etiket op de naam van het eerste ingrediënt. Als het geraffineerde bloem is, is deze het hoogst in de verhouding, waardoor het andere ingrediënt wordt gemarginaliseerd. Verschillende marktbroden, en een paar gastronomische broden, gebruiken geraffineerd meel om de taaiheid van goed brood naar voren te brengen. Dit verlengt ook de houdbaarheid.

Witbrood maken

Als u investeert in een HealthPRO 2.0-lidmaatschap, krijg je een CGM. Het draagbare apparaat meet bloedglucoseschommelingen in realtime. Meestal stijgen uw bloedglucosewaarden na het eten van een boterham. Daarom is het beter om de consumptie helemaal te beperken, of je nu diabetes hebt of niet.

De piek in glucosespiegels kan vergelijkbaar zijn met de effecten van beide soorten brood uit de winkel. De glucosehuishouding van het lichaam kan evenzeer verstoord raken bij wit en bruin brood. Het antwoord zou kunnen liggen in het kiezen van zuurdesembrood, dat door de fermentatiemethode meer eiwitten, vitamines en mineralen bevat en gezondere bacteriën bevat. Het is darmvriendelijker.

Voor broodliefhebbers: je hoeft het eten van brood niet op te geven. Maar in plaats daarvan raden we je aan om te zoeken naar volle granen in het brood. Als je van brood houdt, waarom bak je er dan niet een? Als u investeert in een broodbakmachine, wordt het werk heel gemakkelijk. De methoden om witbrood te maken kunnen echter een beetje verwarrend zijn als u net begint met bakken.

 • Meet altijd uw ingrediënten om een ​​geschikte portie te bereiken om fouten te voorkomen.
 • Voor het bakken geven we er de voorkeur aan om de gist vijf tot tien minuten te hydrateren.
 • Gebruik een van de drie technieken: de rechte deegbenadering, de gemodificeerde rechte deegmethode of de sponsmethode, nadat je alles hebt gecombineerd.
 • Kneed daarna het mengsel grondig. Deze tijd is afhankelijk van hoe mager of verrijkt het deeg is.
 • Het deeg moet na het mengen en bewerken gisten om het textuur en smaak te geven. Tijdens de gisting zorgt CO2 ervoor dat het deeg rijst en luchtig wordt.
 • Na het voltooien van deze fasen, moet u het gefermenteerde bloemdeeg tot broodjes of broden vormen.
 • De gisting van het brood gaat door, ook nadat het een vorm heeft gekregen en stijgt tot het in volume verdubbeld is. Als gevolg hiervan kunnen er enorme gaten en een zure smaak ontstaan ​​door overmatig rijzen.
 • Bak het deeg vervolgens op 190 tot 200 F (94 tot 99 C) tot het licht goudbruin wordt.
 • Gebruik bajra, haver, jowar, ragi en volkorenmeel; combineer ze en maak jouw versie van meergranen atta.
 • Gebruik hartvriendelijke olie en voeg zaden zoals zonnebloem-, pompoen- en lijnzaad toe om ze voedzamer te maken.
 • U kunt uw glutenvrije brood maken met rijstmeel en maïsmeel.
 • Om een ​​kindvriendelijk luchtig zoet brood te maken, voeg je stevia, rietsuiker, rozijnen en wat melk toe, samen met meergranenmeel. Vertrouw ons; ze zijn lip-smakkend.
 • Je kunt karnemelk in je brood gebruiken met wat knoflook en rozemarijn om een ​​interessant hartig brood te maken.

Maak uw portie gezonder en houd uw bloedglucosewaarden stabiel

Combineer brood met het volgende.

Broodbereidingen om te vermijden

 • Brood pakora
 • broodjes
 • Suikerhoudende dranken zoals koude koffie of milkshake
 • Pindakaas uit de winkel met toegevoegde suiker, jam, bacon, boter en margarine

De HealthifyMe-notitie

Eens in de twee weken witbrood eten kan deel uitmaken van een gezond en uitgebalanceerd dieet. De sleutel is het kiezen van brood gemaakt met volle granen en gierst, wat een aantal voordelen kan bieden zonder in te boeten aan smaak en textuur.

Bovendien is het van cruciaal belang om de hoeveelheid geconsumeerd witbrood te beperken en een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen te eten, zoals fruit, groenten en magere eiwitten, om ervoor te zorgen dat het dieet uitgebalanceerd en voedzaam is.

Om te voorkomen dat u te veel eet, beperkt u uw broodconsumptie tot 1-2 sneetjes brood per twee weken. Minder calorieën consumeren dan je verbrandt gedurende de dag is de sleutel tot gewichtsverlies.

Je valt af als je minder calorieën eet dan je verbruikt, of deze calorieën nu uit brood komen of uit noten. Het eten van een scala aan onbewerkte voedingsmiddelen komt echter ten goede aan uw hele dieet, omdat optimale gezondheid draait om gewichtsverlies.

Naast een gezond eetplan hebben ook andere elementen zoals lichaamsbeweging, slaap en een actieve levensstijl een grote invloed op uw lichaam. Kies daarom een ​​dieetstrategie die past bij uw levensstijl en fysieke behoeften. Onthoud ook dat aankomen of afvallen een proces is dat voortdurende motivatie vereist. Blijf daarom gemotiveerd, eet goed, oefen regelmatig en leid een stressvrij leven.

Preventieve maatregelen

Elk brood of producten gemaakt van witbrood hebben een hoge glycemische index, wat inhoudt dat ze snel glucose afgeven aan uw bloedbaan.

Als u diabetes type 1 of type 2 heeft, kan het consumeren van veel brood ernstige nadelige gevolgen hebben. Hyperglykemie kan zelfs bij mensen zonder diabetes voorkomen als de bloedsuikerspiegel gedurende langere tijd hoog blijft. Een snee witbrood heeft ongeveer 32 calorieën en 1,5 g suiker.

Een uitbraak van de huid kan het gevolg zijn van dagelijkse broodgenot dat niet onder controle is. volgens Onderzoek, voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn beter voor je huid. Een stijging van de bloedsuikerspiegel kan daarentegen leiden tot die vervelende puistjes. Bovendien brengt de golf van brood talg (de vettige substantie) en ontstekingen met zich mee, die voorlopers zijn van acne.

Overzicht

Concluderend, hoewel witbrood onder de loep is genomen vanwege de mogelijke nadelige effecten op de gezondheid, kun je het nog steeds in minuscule hoeveelheden consumeren. Daarom kan het deel uitmaken van een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Bovendien, door te kiezen voor brood gemaakt met volkoren meel en de consumptie ervan te beperken, is het mogelijk om te genieten van de smaak en het gemak van brood met behoud van een goede gezondheid.

Download de Healthifyme-app

Leave a Comment